visitafrica.dk
safari i afrika

BOTSWANA

The San var en af de første menneskelige indbygger I denne region før the Setswana migrerede sydpå og langsomt optog regionen fra det 16. århundrede og frem til det tidligere 19. tal. Det var her missionærerne ankom inklusiv David Livingstone og Robert Moffat og i 1885 var området britisk protektorat. Botswana blev igen selvstændig i 1966 og har været det mest stabile demokrati i Afrika. Den første president i landet regerede fra 1966 til hans død i 1980, den anden frem til 1994 (genvalgt to gange og trak sig så tilbage) og den tredje fra 1998.Landet har en stærk valuta med en af de højeste indkomster i Afrika pr. indbygger
I Afrika, fastholder en neutral international politisk holdning. Der er stor afhængighed af minedrift (specielt diamanter) og turisme og landet fastholder stærke bånd med nabolandet Sydafrika, et økonomisk kraftværk for regionen.

Botswana er rig på dyreliv og inkluderer løver, giraffer, leoparder, antiloper, elefanter, krokodiller og struds for at nævne nogle. Botswana er halvtør og gennemsnittet for årligt nedbør (sommer) på 640 mm i den nordlige del og mindre end 230 mm i Kalahari. Tørke er derfor ikke usædvanlig og vegetationen er primært savanne.

Geografisk er Botswana rimelig fladt land (gennemsnitshøjden er omkring 1000 m)


Chobe National Park

Chobe er et område på omkring 11.000 km2 med Chobe & Savuti Floderne og derfor tiltrækkes kæmpe dyreflokke til stedet.
Dette inkluderer løve og nogle af de største elefantflokke i Afrika – en beregning siger omkring 25.000 elefanter om vinteren. Safari er selvsagt fantastisk her og både flodsafari og i bil er meget populær.
I tillæg til det spektakulære syn om sommeren hvor store flokke vandrer – specielt zebraerne er et flot syn – ligesom giraffer, vortesvin og adskillige antiloper inklusiv sabelantilope og den flotte Chobe skriftantilope.

I Chobe er der et meget rigt fugleliv og inkluderer omkring 350 arter heri medregnet den flotte afrikanske Fish Eagle, den sjældne Pell’s Fishing Uglel, saddelstorken, hjejlen, pelikaner, næsehornsfugl, karminrøde bee-eaters. Og ikke at forglemme i Afrika – solnedgangen skal bare opleves, den er et fantastisk syn.

Makgadikgadi Pans
De ikke så kendte område Makgadikgadi Pans nationalpark ligger mellem Maun og Nata i Botswana. De flimrene saltpander i naturen er på størrelse med Schweiz og ser for det meste ud som en skinnende, hvid, endeløs slette. Når regnen kommer ændres panderne dramatisk og bliver ”levende” – en masse fugle og store flokke af dyr kommer til vandet. Det bedste tidspunkt til et besøg i området hvis man vil have turen til at falde sammen med dyhrevandringerne er fra december til marts eller i den tørre sæson fra april til november når panderne er udtørrede.

Parken indeholder fire hoved slags planteliv. Du finder også her de sjove Baobab træer hvor den øverste del ligner mere rødderne af træet og det er netop derfor træet bliver kaldt ”træet som vokser på hovedet”.

Træerne står spredt og imellem finder du også det korte stikkende ”græs”. Dette græs er enormt saltholdigt og modstandsdygtigt overfor salt – så meget så saltet ofte sidder fast på bladene som små krystaller.
Fra april til november ser man springbok, gemsbok, wildebeest og zebra der langsomt bevæger sig fra området ved panderne i den sydøstlige del af parken til Boteti floden i vest. De samles i flokke med tusindvis. I de skovbevoksede områder ved siden af floden finder man også de mere sky antiloper såsom Duiker og Bushbuck.

Maun
Maun er indgangen til Okavango Delta og et af de bedste safarioplevelser som du vil få. Mange safaribureauer og air-charter firmaer har kontorer her og lufthavnen er et travlt sted. Den bedste rejsetid er fra maj til oktober som er deres vintermåneder - her falder kun lidt regn og dagene er varme og skyfrie. Nætterne kan dog blive kolde så husk en jakke. November til april kan være meget varme og det meste regn falder mellem december og februar.
Maun har udviklet sig fra at være en lille grænseby og fylder nu mere langs Thamalakane River. Der er nu shopping center, hoteller og lodges såvel som biludleje. Bærer dog stadig præg af at være et mindre sted og lokale stammefolk kommer stadig her med deres kvæg for at sælge på markedet og man kan se antiloper græsse langs floden.

Moremi
I centrum af Okavango Deltaet ligger Moremi wildlife reservat – et paradis på 3.000 km2. Det blev erklæret reservat af Tswana folket I 1963. Mange synes klart at Moremi er et af verdens flotteste wildlife områder.  Man har her klaret at bevare naturen uforstyrret med et glimt af paradis – Edens Have. Moremi er et sted med liljedækkede vådområder, græssletter og skove hvor du selv på de travleste dage om året måske alligevel ikke kan skue andre tilskuere til dette dyrerige.

Moremi består af et net af kanaler som omkranser to store øer, Chiefs Island i vest og Mopane Tongue i øst. Områdets forskellige økosystemer, flodområder, slette, vådområder og tør savanne – forskelligheden gør at variationen er dyr er kæmpestor og du her finder ca. 550 forskellige fuglearter. Moremi er et indhegnet reservat og derfor er safari en oplevelse uanset hvornår på året du kommer.

Okavango Delta
Okavango Deltaet I det nordlige Botswana (tæt ved Maun) forbindes med Moremi reservatet og er et unikt område for dyr. Samtidig er det også et af de største indlands floddeltaer I verden.  De uovertræffelige naturlige omgivelser danner baggrund for et perfekt sted at leve for løve, elefant, leopard, bøffel, giraf, hyæne, vildhund, kudu, impala, zebra, flodhest og krokodille blandt andre. Der er omkring 440 forskellige slags fugle i deltaet og fiskearterne er også i flertal og vi kan nævne tiger fish, catfish og brasen.
En rejse gennem sumpene og omgivelserne omkring gøres i åben 4x4 safari bil eller i en rolig ”Mokoro’, en fladbundet stammebåd (kano).
Deltaet er varmt hele året rundt med temperature fra ca. 14C I Januar til 24C I juli. Der falder I gennemsnit 525 mm regn fordelt på hele året men dette varierer naturligvis også fra år til år. Vandhøjden er på sit maximum i perioden fra marts til juli når regnen er faldet. Området kan derfor blive noget større i de år hvor der falder ekstra meget nedbør.

Okavango Deltaet er et af de største indland flod deltaer I verden – 15.000 km2 vildmark og fantastisk safariområde.


Victoria Falls

‘So lovely it must have been gazed upon by angels in their flight’ sagde David Livingstone I bogen Mosi-oa-Tunya (‘The smoke that thunders’).
Denne legendariske person så først vandfaldene fra Zambias side og man mindes ham ved byen Livingstone. Udsigten fra Zimbabwe og Zambia er vidt forskellig og varierer naturligvis også efter sæson og vandmængde.

Vandfaldene er over en mil I bredden og flytter over 500 millioner liter vand per minut. Ikke overraskende er det udvalgt til et af de syv vidundere I verden og et rejsemål for mange eventyrlystne.

 

Based on SEEEMS.CMS